Penetron reduce amprenta de carbon a structurii din beton

Scădeți Semnificativ Amprenta Emisiilor De Carbon A Structurii De Beton Cu PENETRON ADMIX®

Pasivizarea armăturii. Cum te poate ajuta Penetron ?

Aplicare în
mediu umed

Fără
membrană

Tehnologie cristalină
activa permanent

Experiență
de peste
50 de ani

Prezent
în peste
165 de țări

Crește durata de viață
a betonului cu
peste 60 de ani

Ce este durabilitatea betonului?

„Durabilitatea betonului este definită ca fiind capacitatea sa de a rezista la acțiunea intemperiilor, atacului chimic, abraziunii sau oricărui alt proces de deteriorare. Betonul cu o durabilitate ridicată își va păstra forma inițială, calitatea și funcționalitatea atunci când este expus la intemperiile mediului inconjurator.” (ACI 201.2R-10)

Principalele motive pentru deteriorarea armăturii / betonului

Cauzele degradării sunt favorizate, de deficiențele calitative ale betonului și sunt determinate, în general, de condițiile ambientale la care este expusă construcția.

Cauzele deteriorării betonului pot fi de natură chimică, fizică sau mecanică, precum:

  • Agresiunea chimica de carbonatare a betonului, la betoanele incorect dozate, cu un raport mare de apa/ciment, in urma careia stratul de beton care proteja armatura se desprinde, expunand-o direct la coroziune prin ruginire.
  • Agresiunea chimica a sărurilor de clor sau de sulf, prezente in sarurile folosite iarna pentru dezghetarea carosabilului, in mediul marin sau in apele reziduale, conduce la deteriorarea si exfolierea stratului de beton.
  • Agresiunea ciclurilor de înghet/ dezgheț, urmare a infiltrarii apei prin porii betonului si in interiorul lui, accelereaza degradarea betonului.
  • Agresiuni cauzate de incendii, care dilata fierul de armatura, provocand fisuri, distrugeri sau colapsul structurii din beton.
  • Agresiuni cauzate de contractii plastice sau higrometrice ale betonului proaspat sau întarit, apărând fisuri, ca urmare a evaporarii apei din beton în ambient.
  • Agresiuni provocate prin abraziune, eroziune, suprasarcini si impact, generând, în multe cazuri, leziuni grave ale structurii din beton.
Pasivizarea armătturi

Coroziunea

Puternic la compresie dar slab la tensiune, betonul necesită utilizarea oțelului de armare pentru a opri de la dezintegrarea sub presiune. Cu toate acestea, prin fisuri și pori, betonul permite apei și substanțelor chimice să pătrunda si să atace, în cele din urmă armătura
Odată ce coroziunea începe, este dificil de determinat amploarea daunelor, deoarece poate apărea oriunde de-a lungul rețelei de armături din oțel.

Deteriorarea betonului provocată:

  • Pune în pericol rezistenţa statică a elementului de construcţie.
  • Creează condiţii pentru corodarea în continuare a armăturii.
  • Reduce rezistenţa la foc a elementului de construcţie.

Un component foarte sensibil la acțiunea coroziunii este hidroxidul de calciu. Durabilitatea betonului depinde în mare măsură de acest component, deoarece celelalte componente ale betonului sunt rezistente numai în mediu alcalin.

Armarea este protejată deoarece pH-ul ridicat al betonului provoacă pasivarea acestuia. Această protecție poate fi slăbită prin pătrunderea apei si a dioxidului de carbon în profunzimea materialului. Gazul care penetrează provoacă procesul de carbonatare, în urma căruia pH-ul rețelei scade. Dacă reducerea continuă și pH va fi mai scăzut decât 11, atunci oțelul încetează pasivizarea și va începe procesul de coroziune a armaturii.

Solutia

Pentru a menține proprietățile mecanice și pentru a prelungi timpul de folosire a construcțiilor din beton, este necesară adaugarea in masa betonului a unui amestec de ingrediente active sub formă de pulbere care se adaugă la
beton pentru a forma o structură cristalină insolubilă. Cristalele se formează adânc în interiorul betonului, etanșând porii, capilarele și fisurile de contracție de la pătrunderea apei.
PENETRON ADMIX asigură o reducere a permeabilității de până la 100%. Acest lucru menține mediul alcalin adecvat necesar pentru a păstra pasivizarea oțelului încorporat și pentru a preveni coroziunea
Având în vedere că apa este principala cauză de deteriorare a betonului, protecția permanentă prin impermeabilizare PENETRON elimină în mare măsură nevoia de întreținere a structurilor din beton pe toată durata de viață a acestora
De asemenea, permițând auto-repararea fisurilor de până la 0,5 mm pe toată durata de viață a betonului, previne pătrunderea apei și implicit coroziunea, astfel se evită în mare măsură necesitatea întreținerii structurilor din beton..

Pasivizarea armaturii -tabel

S-a dovedit că PENETRON ADMIX încetinește difuzia clorurii și prin urmare, protejează armătura de coroziune, măsurată și calculată prin a 2 a Lege a difuziei a lui Fick Acest lucru are ca rezultat o prelungire a duratei de viață a betonului cu mai mult de 60 de ani în medii critice.