Penetron reduce amprenta de carbon a structurii din beton

Scădeți Semnificativ Amprenta Emisiilor De Carbon A Structurii De Beton Cu PENETRON ADMIX®

Principalele cauze ale deteriorării betonului

Aplicare în
mediu umed

Fără
membrană

Tehnologie cristalină
activa permanent

Experiență
de peste
50 de ani

Prezent
în peste
165 de țări

Crește durata de viață
a betonului cu
peste 60 de ani

deteriorarea betonului

Oxidarea armăturii

Carbonatarea betonului și coroziunea armăturii

Betonul si betonul armat sunt cele mai populare si sigure materiale de construcție din zilele noastre. Anumite condiții de mediu (ploaie, gheata sau substanțe chimice din aer), pot afecta grav integritatea structurii betonului.

Betonul este format din apa, agregat si ciment. Proprietatile sale depind de componentele folosite si de mai multi factori tehnici. In timp, betonul continua sa se intareasca, iar aici intra in joc carbonatarea: structura devine susceptibila corodarii, din cauza factorilor fizici sau chimici. Cauzele degradarii sunt determinate de conditiile ambientale la care este expusa constructia.

Betonul este format din apa, agregat si ciment. Proprietatile sale depind de componentele folosite si de mai multi factori tehnici. In timp, betonul continua sa se intareasca, iar aici intra in joc carbonatarea: structura devine susceptibila corodarii, din cauza factorilor fizici sau chimici. Cauzele degradarii sunt determinate de conditiile ambientale la care este expusa constructia.

Cauzele degradarii se pot imparti in urmatoarele grupe:

Cauze chimice

 • Agresiunea chimica de carbonatare a betonului
  Gravitatea acestui fenomen este legata de calitatea betonului, de grosimea stratului de beton care acopera armatura si de gradul de compactare a betonului. Fenomenul de carbonatare determina o reducere a pH-ului betonului de 13 pH la 8,5 pH-9pH, valori care sunt sub pragul necesar a asigurarii conditiilor de pasivitate a armaturilor. Ca si consecinta, fierul de armatura incepe sa se oxideze, formeaza rugina care expandeaza si creeaza tensiuni superioare rezistentei la rupere a betonului. Astfel stratul de beton care proteja armatura se desprinde, expunand-o direct la coroziune prin ruginire.
 • Agresiunea chimica a sarurilor de clor sau de sulf
  Ionii de clor, prezenti in sarurile folosite iarna pentru dezghetul carosabilului, penetreaza betonul. Efectul clorurilor este coroziv asupra betonului dar ajungand la interior, de la o anumita concentratie, determina coroziunea electro chimica a fierului de armatura avand ca rezultat producerea oxidului de fier si clorura ferica. Agresivitatea clorurilor se manifesta divers in functie de tipul de saruri. Astfel Clorura de sodiu reactioneaza cu agregatele reactive din beton (reactie alcali-agregate) in timp ce Clorura de calciu reactioneaza cu pasta de ciment.

Cauze fizice

 • Agresiunea ciclurilor de inghet/dezghet
  Apa se infiltreaza prin porii betonului in interiorul lui si in prezenta inghetului, prin modificarea volumului apei, determina mari presiuni care provoaca fisuri si crapaturi ale betonului. Prin inghet apa isi modifica volumul cu 9% !. Alternanta ciclurilor de inghet – dezghet accelereaza fenomenul de degradare, care este cu atat mai grav cu cat betonul este mai poros, cu cat stratul de acoperire cu beton peste armatura este mai redus si cu cat calitatea betonului este mai slaba.

Cauze mecanice

 • Agresiunea provocata prin abraziune
  Se manifesta prin distrugerea stratului superior al betonului datorita pulberilor de materiale mai dure decat betonul.
 • Agresiunea provocata prin eroziune
  Se manifesta prin uzura suprafetei betonului datorita curgerii apei care contine materiale antrenate de apa.
 • Agresiunea provocata de apa prin smulgerea betonului
  Se manifesta prin distrugerea suprafetei betonului datorita curgerii apei cu viteza mare. Fenomenul apare in canale si lucrari hidrotehnice unde viteza apei depaseste viteza de 12 m/sec iar suprafata betonului nu este neteda si compacta. Din cauza diferentei de presiune, apa in curgere creaza efectul de suctiune sau smulgere.
 • Agresiunea provocata prin suprasarcini si impact
  Solicitarile de supragreutate neprevazute in faza de proiectare sau socurile mecanice accidentale sau ciclice pot genera in multe cazuri leziuni grave ale structurii de beton. Deteriorarea betonului progreseaza relativ incet. In faza initiala, care putea dura destul timp, nu exista semne vizibile pe suprafata betonului. Totusi, in structura sa, se desfasoara deja procesul de carbonatare, pana in punctul in care adancimea neutralizarii ajunge la otelul armat si distruge stratul de protectie

   

fisură în beton

Fisură a betonului

Toate structurile de beton necesita inspectii si intretineri sistematice. Cand identifici semne de deteriorare, trebuie sa le diagnostichezi.si la final, poti alege cea mai buna metoda de protectie si prevenore a degradarii betonului.

Solutiile oferite de PENETRON previn degradarea betonului si ofera protectie

 • PENETRON ADMIX Sistem de hidroizolare prin creșterea cristalelor, Penetron Admix este un amestec de impermeabilizare integral cristalin care se adaugă ca aditiv direct in masa betonului în momentul dozării, in cifa sau betoniera.
 • PENETRON Tratament de impermeabilizare prin pensulare pentru structuri noi si existente din beton, Penetron este un material hidroizolant integral cristalin aplicat la suprafaţă, impermeabilizand şi protejând în profunzime betonul. PENETRON poate fi aplicat pe toate suprafetele din beton cu o bună calitate structurală – noi sau vechi. 
 • PENECRETE MORTAR Mortarul Penecrete este un mortar de etanşare şi reparatii, impermeabilizator prefabricat, integral cristalin pe bază de ciment si este compatibil cu toate sistemele de hidroizolare Penetron